10 grader flugfiskare...< åter till fiskesidan

Flugfiskare kanske kan definieras och grupperas på en 10-gradig skala som här.
Vilken grad har Du uppnått?

Grad 1
Har ett nog ett flugspö liggande i garaget nånstans. 

Grad 2
Har ett flugspö, som ibland får följa med på fiske.  Men så fort det trasslar  till sig, läggs flugspöt åt sidan och haspelspöt används. 

Grad 3
Har nyss skaffat sig ett IM10-HiLevel-flugspö. Har länkar till 14 olika  flugfiskeshopar i webläsarens Favoriter. Har inrett en natur-  och  sportfiskeavdelning i bokhyllan 

Grad 4
Har nu skaffat fler än fem olika flugspön. Prenumererar på 4 olika  fisketidskrifter. Ett eget rum för utrustning, utrustningsvård och  flugbindning är på skiss-stadiet. Har gått på flugkastarkurs hos Göran  Andersson och skickat in en radannons i Flugfiske i Norden.   

Grad 5
Har skaffat ett AFTM-klass 0 -flugspö direktimporterat från USA. Känner  Gunnar Westrin, Torill Kolbu, Tommy Olinsson och Anders Selander. Binder naturtrogna  flugor i storlek 18. Flugans ben har oklanderliga knäveck.

Grad 6
Har flugfiskat i Tjuonajokk, Miekak, Kvissleströmarna, Holsted og Sneum Å (Jylland) och Gimån. Har för  tillfället 18 resebroschyrer på resor till bl a Archangelsk, Mongoliet, Russian Creek i  Alaska, Varzuga på Kolahalvön samt i McKenzie County på New Zeeland (Syd-ön) och FiskeCamp Tärnasjön.
Jobbar med att utveckla  ett dataprogram med grafiskt interface med GIS-modul och integrerat  GPS-stöd för både PC ochMac - och dessutom som appar till iPhone och Android. Programmet ska inte bara visa alla fiskevatten i Norden utan  också - efter rapporterade fångster - visa vid vilka vatten fisket går till vid olika meteorologiska, entomologiska och hydrologiska  förutsättningar. 

Grad 7
Fiskar av princip INTE i put-and-take-vatten, och definitivt INTE med sjunklina. Talar sig varm om "Gamla  Granboforsen" och Spångseleforsens flugfiske. Har återgått till spunna  dacronlinor, som ofta demonstrativt hänger på tork. 

Grad 8
Har lagt av med flugväst. Kör numera med avklippt trenchcoat från  50-talet. (Jackan har fickor på insidan). Hatten är av m50 "Hans Lidman-modell". Fiskar bara på synliga vak. Citeras  i lokalpressen i sportfiske- och miljöfrågor. 


Grad 9
Åker numera bara ut till vattnen, när torrflugefisket kommit igång för  säsongen. Tillbringar 80 % av tiden vid kaffeelden. Ställer ibland - och mot  rejäl betalning - upp vid flugfisketräffar och på årsmöten. 

Grad 10
Gunnar Westrin, Torill Kolbu, Tommy Olinsson och Anders Selander brukar då och då maila  honom (för det är alltid en han, än så länge ...) och berätta, när de fått  någon storfisk ...